2019. február 23., szombat
Kategória: Bulvár
Pataki Ádám: Nagyapám még személyesen járt le Ágfalvára gesztenyéért
By
Admin
Dated
0:07
Pataki Ádám: Nagyapám még személyesen járt le Ágfalvára gesztenyéért Alig van termelő, aki bele merne vágni gesztenyefák telepítésébe, pedig alattuk szeret megteremni még az értékes szarvasgomba is. Évente csupán 4–500 tonna termést szednek le a magyar szelídgesztenyéből, holott még a legnagyobb európai termelők, például a portugálok is örvendve mosolyognak, ha nagymarosi fajtából készült gesztenyepürét kóstolnak. Itthon egyfajta nosztalgia a gesztenye, pedig régen alapélelmiszer volt: a háború idején „akkora volt a szegénység, hogy a kenyérhez gesztenyelisztet kevertek”. Manapság leginkább a cukrászdinasztiák hiányolják a gesztenyét, hiszen számtalan finomságot lehet készíteni belőle.